- Úvod
- >>
- Sportovní výživa
- >>
- Aminokyseliny
- >>
- Glutamin
- >>
- Glutamin 1kg
- >>
- Glutamine 1kg - Bez
Zákazníci si také dokoupili
Specifikace produktu
Hmotnost | 1 kg |
---|
Více o produktu
Složení: Aminokyselina L-glutamin v prášku, kyselina citronová E330, oxid křemičitý (E551), aroma, sladidlo: glykosidy steviolu (E960).
Výživové hodnoty v | 100 g | 3 g | *RHP |
Energetická hodnota | 1640 kJ (380,5 kcal) | 49,2 kJ (11,4 kcal) | 0,57 % |
Tuky | 0 g | 0 g | 0 % |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g | 0 g | 0 % |
Sacharidy | 0,93 g | 0,028 g | 0,01 % |
z toho cukry | 0,71 g | 0,02 g | 0,022 % |
Vláknina | 0 % | 0 % | ** |
Bílkoviny | 94,2 g | 2,8 g | 5,6 % |
Sůl | 0 g | 0 g | 0 % |
L-glutamin | 94,4 g | 2,83 g | ** |
*RHP – referenční hodnota příjmu
**RHP není stanovena
Použití a dávkování: Při běžné tělesné zátěži denně maximálně 2 zarovnané kávové lžičky, nejlépe v cyklech dva týdny příjem, dva týdny pauza. Při zvýšené tělesné zátěži, infekcích a stresu až 5 zarovnaných kávových lžiček denně, možné i bez pauzy, nejlépe nalačno. Přípravek se užívá 30–60 min. před výkonem, během něj nebo ihned po něm či kdykoliv během dne. Při horší snášenlivosti lze užít po jídle. U nesportujících osob nejlépe před spaním. Prášek lze rozpustit ve vhodném nápoji.
Upozornění: Není určeno pro děti, těhotné a kojící ženy. Výrobek nesmí sloužit jako náhrada pestré stravy.
Skladování: Uchovávejte mimo dosah dětí a přímého slunečního záření, v suchu a při teplotě do 25 °C. Po odebrání požadovaného množství obal ihned uzavřete. Skladování v chladu a temnu prodlužuje trvanlivost.
No doping – výrobek neobsahuje žádnou látku ze Seznamu zakázaných látek Světového antidopingového kodexu. Výrobek neobsahuje konzervační látky a geneticky modifikované suroviny.
Výrobce: STILL MASS s.r.o., Lieskovská cesta 468, 962 21, Lieskovec
Staráme se o vás!
1) Nejvíce glutaminu se produkuje ve svalech, až 90 % z celkové syntézy glutaminu, zbytek v játrech. Je jednou z 20 proteinogenních aminokyselin a je tedy nezbytný pro správný chod proteosyntézy. Částečně pomáhá zvyšovat hladinu růstového hormonu, který je důležitý pro růst svalové hmoty. Po fyzické zátěži urychluje regeneraci a zabraňuje ztrátě svalové hmoty.
2) Glutamin působí stimulačně na syntézu glykogenu a zvyšuje jeho zásoby nejen v játrech, ale i ve svalech. Ke ztrátám glykogenu dochází především po těžké fyzické zátěži, resp. po sportovní aktivitě, a podle několika studií suplementace glutaminem může vést k obnově glykogenových zásob ve svalech.
3) Glutamin pomáhá detoxikovat organismus od škodlivého amoniaku a tím udržuje optimální dusíkovou bilanci. Především v centrální nervové soustavě a v mozku je důležité udržovat nízkou hladinu dusíku. Při metabolických přeměnách aminokyselin vzniká značné množství dusíku a zde přichází na pomoc glutamin, který zachytává a transportuje dusík do jater, kde je „detoxikován“.
4) Glutamin napomáhá udržovat správnou funkci střevní bariéry. Je považován za základní zdroj energie pro buňky tenkého střeva (enterocyty), které zprostředkovávají vstřebávání živin do krve. Stimuluje průtok krve v žaludku, zachovává správnou integritu střevní sliznice, působí preventivně proti atrofii klků tenkého střeva, průniku bakterií a vzniku zánětlivých procesů.
5) Správná funkce trávicí soustavy velmi úzce souvisí s posílením celkové imunity organismu. Obecně glutamin zlepšuje imunokompetentní schopnosti buněk tím, že podporuje syntézu buněčných proteinů imunitního systému, napomáhá množení lymfocytů (bílých krvinek) a produkci cytokinů (signálních molekul produkovaných imunitními buňkami).
6) Glutamin je také prekurzorem pro tvorbu kyseliny gama-aminomáselné (GABA), která působí jako neurotransmiter v centrální nervové soustavě a hraje důležitou roli při regulaci mozkové aktivity a svalového tonu v těle. Vzhledem k tomuto faktu glutamin posiluje buněčně zprostředkovanou imunitu a má antistresové účinky.
Glutamin je vhodný nejen pro sportovce v rámci jakýchkoliv sportovních aktivit, ale díky výše uvedeným výhodám také pro fyzicky a psychicky náročně pracující lidi, protože pomáhá regeneraci organismu, posiluje imunitu a podílí se na mnoha fyziologických procesech v organismu.
Zdroje:
1) Albrecht, J. et al. 2010. Roles of glutamine in neurotransmission. Neuron Glia Biol. 6(4):263-276.
2) Calder, P. C. and Yaqoob, P. 1999. Glutamine and the immune system. Amino Acids. 17(3):227-241.
3) Chwals, W. J. 2004. Regulation of the cellular and physiological effects of glutamine. Mini Rev Med Chem. 4(8):833-838.
4) Cooper, A. J. 2001. Role of glutamine in cerebral nitrogen metabolism and ammonia neurotoxicity. Ment Retard Dev Disabil Res Rev. 7(4):280-286.
5) Kulkarni, C. et al. 2005. L-glutamic acid and glutamine: Exciting molecules of clinical interest. Indian J Pharmacol. 37(3):148-154.
6) Stumvoll, M. et al. 1999. Role of glutamine in human carbohydrate metabolism in kidney and other tissues. Kidney International. 55:778-792.
7) Varnier, M. et al. 1995. Stimulatory effect of glutamine on glycogen accumulation in human skeletal muscle. Am J Physiol Endocrinol Metab. 269(2):E309-E315.
8) Welbourne, T. C. 1995. Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load. Am J Clin Nutr. 61:1058-1061.